De voordelen die de warmtepomp biedt

Ontdek de vele voordelen van de warmtepomp:

Dankzij de warmtepomp kan je je woning of gebouw verwarmen, koelen en voorzien van sanitair warm water op een energiezuinige manier. De hoofdfunctie van de warmtepomp is verwarming, maar door specifieke processen heeft ze ook een koelfunctie.

De lucht/water-warmtepomp koelt volgens een actief proces, waarbij het systeem zich omdraait en koud water door bijvoorbeeld het vloerverwarmingssysteem stuurt.

De grond/water-, bodem/water- of geothermische warmtepomp koelt op een passieve manier. De compressor (die normaal het water opwarmt) is in dit geval niet actief en laat water met een temperatuur van ongeveer 15 °C door de vloerverwarmingsbuizen stromen. Door de startstopcycli is passieve koeling zuiniger dan actieve koeling.

Een van de grote voordelen van de warmtepomp is het lage energieverbruik en dus ook de lagere energiefactuur. Door te kiezen voor een warmtepompinstallatie bespaar je gemiddeld 40% op je totale energiefactuur.

Naast elektriciteit maakt de warmtepomp voor maar liefst 75% gebruik van hernieuwbare energie uit de bodem, de lucht of het water. De CO2-uitstoot van de warmtepomp ligt 50% lager dan bij oliegestookte cv-ketels, 40% lager dan bij gasketels en 30% lager dan bij condensatieketels. Ook door je elektriciteit volledig zelf op te wekken, zoals met zonnepanelen, kan je je CO2-uitstoot zelfs volledig elimineren.

Bij elektrische verwarming kan je geen energie opwekken en behaal je een maximaal rendement van  100%. Met een warmtepomp gebruik je energie om andere, grotere bronnen aan te boren, waardoor je een positief rendement behaalt van méér dan 100%.

Nog een voordeel van de warmtepomp zijn de verschillende premies en subsidies die de overheid biedt aan wie investeert in dit verwarmingssysteem. Zo kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus, de EPC-labelpremie en een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

Alle premies en subsidies

Ondanks de hoge investering kan de terugverdientijd van je warmtepomp aanzienlijk ingekort worden. Zo zorgen de lage energierekening, het hoge rendement, het gebruik van natuurlijke bronnen en de premies en subsidies voor een korte terugverdienperiode. Die bedraagt gemiddeld 10 à 15 jaar, bij een geothermische warmtepomp is dat 20 jaar.

Een ander belangrijk voordeel van de warmtepomp is de lange levensduur. Een degelijke warmtepomp die geplaatst wordt door een erkende installateur gaat gemiddeld 30 000 warmte-uren mee, wat neerkomt op ongeveer 15 à 20 jaar. Met een regelmatig onderhoud gaat ze zelfs nog een pak langer mee.

De huidige verwarmingssystemen met fossiele brandstoffen zoals stookolie of gas zijn uitputtelijk en schadelijk voor het milieu. Om die redenen zullen die systemen steeds meer verdwijnen. Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit en onuitputtelijke aardwarmte en maakt jouw woning of gebouw dus helemaal futureproof voor de komende 50 jaar.

Het E-peil van je woning of gebouw stijgt wanneer je energiezuinig bouwt of renoveert mét de integratie van een warmtepompsysteem. Door het E-peil te verhogen, neemt de waarde van je woning of gebouw toe en kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Ook naar de toekomst toe is het (financieel) slim om te investeren in een warmtepomp. Sinds 2022 mag het E-peil maximaal E30 bedragen, vanaf 2023 is dat E20. Voldoe je niet aan het gewenste E-peil, dan krijg je fikse boetes.

Dsc00810

De voordelen van de geothermische warmtepomp

Climadrill voert geothermische boringen uit voor de geothermische warmtepomp. Deze warmtepomp heeft nog heel wat bijkomende voordelen:

  • De aardwarmtetemperatuur is constant.
  • Je bekomt een heel hoog rendement.
  • De geothermische installatie is nauwelijks zicht- of hoorbaar.
  • Een geothermisch systeem gaat maar liefst 50 jaar mee.
  • Je hebt minder beschikbare oppervlakte nodig.
  • Je bent onafhankelijk van geopolitieke problemen.
  • Je hebt geen onderhoud aan je geothermische installatie.

Vind een installateur voor een geothermische warmtepomp

Dsc00828

Vind de juiste partner voor je warmtepompinstallatie

Ben je als particulier, bouwaannemer, projectontwikkelaar, architect of studiebureau op zoek naar een erkende warmtepompinstallateur? Als grondboorbedrijf voor geothermische boringen werken we bij Climadrill nauw samen met onze vaste partnerinstallateurs die we jou graag aanbevelen.

Verder zijn we altijd op de uitkijk naar warmtepompinstallateurs die deel uit willen maken van ons netwerk. Ben jij een erkend installateur met pakken ervaring? Contacteer ons voor een partnership.

Vind een warmtepompinstallateur in jouw buurt

Word onze partnerinstallateur

Ben je als particulier op zoek naar een warmtepompinstallateur?

Vind een installateur in jouw buurt.

"*" indicates required fields

Toestemming*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Centrale Verwarming – Sanitair Peeters & Zonen Nv