Op welke premies heb je recht voor je warmtepomp?

Er zijn enkele premies beschikbaar voor woning- en gebouweigenaars die inzetten op energie-efficiëntie en een warmtepomp laten installeren:

Vanaf 1 juli 2022 vallen de renovatiepremie en de meeste energiepremies van Fluvius onder de Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid. Particulieren en bedrijven kunnen ze aanvragen voor renovaties en energiebesparende investeringen voor bestaande en nieuwe woningen, appartementen en andere gebouwen. De Mijn VerbouwPremie geldt dus ook voor warmtepompen en kan je aanvragen vanaf 1 oktober 2022.

De warmtepompen die in aanmerking komen voor de premie:

  • geothermische warmtepompen
  • lucht/water-warmtepompen
  • lucht/lucht-warmtepomp

Voor wie?

Je kan deze premie aanvragen als je een warmtepomp laat installeren in een woning of privatief deel van een appartement waarvan je eigenaar bent. Dit moet ook jouw hoofdverblijfplaats zijn op de aanvraagdatum. De premie geldt ook voor andere woningen, appartementen, appartementsgebouwen en gebouwen zonder woonfunctie.

Ben je geen eigenaar van het gebouw of woon je er niet, dan kan je enkel de premies voor energie-efficiënte investeringen verkrijgen. Die premies gelden voor warmtepompen, warmtepomp- en zonneboilers, dak-, muur- en vloerisolatie en hoogrendementsbeglazing.

De premie voor gemeenschappelijke warmtepompen voor meerdere appartementen in één gebouw komt toe aan de investeerder van het volledige gebouw. Bij meerdere eigenaars in de vorm van een vereniging gaat de premie naar de vereniging van mede-eigenaars (VME).

Surf naar de website van de Vlaamse Overheid voor meer informatie over de voorwaarden, de premiebedragen en hoe je de premie voor jouw warmtepomp aanvraagt.

Mijn VerbouwPremie

Netbeheerder Fluvius reikt de Totaalrenovatiebonus uit voor wie investeert in minstens 3 energiebesparende maatregelen. Deze bonus komt niet onder de Mijn VerbouwPremie en kan je dus nog steeds afzonderlijk aanvragen. Vraag je binnen een periode van 5 jaar minstens 3 premies aan bij Fluvius of combineer je minstens 2 premies met een ventilatiesysteem en voldoe je aan de voorwaarden, dan ontvang je ook een bonus. De bonus verhoogt naargelang het aantal energiebesparende maatregelen. Tot de energiebesparende maatregelen behoort ook de premie die je bij Fluvius aanvraagt voor een warmtepomp. Daarbovenop kan je ook nog premies aanvragen voor onder andere isolatie, nieuwe beglazing of een zonneboiler.

BEKIJK ALLE VOORWAARDEN, DE AANVRAAGPROCEDURE, PREMIEBEDRAGEN EN UITZONDERINGEN VAN DE TOTAALRENOVATIEBONUS VAN FLUVIUS.

Als je binnen een periode van 5 jaar je woning of wooneenheid grondig renoveert en daarmee het EPC-label verhoogt (bv. door de installatie van een warmtepomp), kan je de EPC-labelpremie aanvragen bij Fluvius. De premie is van toepassing als je het EPC-label van je woning verhoogt van een label E of F naar een C-label of wanneer je een EPC-label D, E of F van een wooneenheid (appartement) verhoogt naar een B-label. Om aanspraak te maken op deze premie moet je warmtepomp door een erkende installateur geplaatst worden. Behoud dus zeker de EPC van je woning of wooneenheid van voor de renovatiewerken en laat een nieuwe EPC opmaken na de renovatie. De EPC-labelpremie is combineerbaar met de Mijn VerbouwPremie, maar niet met de Totaalrenovatiebonus.

Verdiep je in de andere voorwaarden, aanvraagprocedure, premiebedragen en uitzonderingen van de EPC-labelpremie.

Het btw-tarief voor de levering en installatie van warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers wordt volgens het koninklijke besluit van 27 maart 2022 tijdelijk verlaagd naar 6%. Op alle facturen van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 bedraagt het btw-tarief dan 6 in plaats van 21%. De woning waarin de energiebron geleverd en geïnstalleerd wordt, dient jonger te zijn dan 10 jaar. De klant is ook eindverbruiker, de woning wordt als privéwoning gebruikt en de btw-vermindering moet uitdrukkelijk vermeld worden op de factuur.

Bekijk alle voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief.

Dsc00826

Een overzicht van alle premies

Op welke premies je allemaal aanspraak maakt, hangt sterk af per gewest, provincie, gemeente of netbeheerder. De Belgische overheid geeft je een overzicht van de verschillende premies en tegemoetkomingen voor het Vlaamse, Brusselse Hoofdstedelijke en Waalse Gewest.

Ben je als particulier op zoek naar een warmtepompinstallateur?

Vind een installateur in jouw buurt.

"*" indicates required fields

Toestemming*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Centrale Verwarming – Sanitair Peeters & Zonen Nv