Een overzicht van de verschillende warmtepomptoepassingen

Het verwarmen van woningen of gebouwen is een van de meest voorkomende warmtepomptoepassingen. Wil je je warmtepomp aansluiten op de bestaande centrale verwarming, dan is het belangrijk dat de radiatoren voldoende warmte kunnen afgeven en dat ze goed gedimensioneerd zijn.

Een alternatief voor radiatoren zijn de ventilo-convectoren. De ventilo-convector is een binnenunit die in verbinding staat met een buitenunit. Die laatste onttrekt warmte-energie aan de buitenlucht en stuurt ze via leidingen naar de ventilo-convector, die de warmte in de ruimte verspreidt via de ingebouwde ventilator. Ventilo-convectoren zijn niet hoorbaar, kunnen op de vloer, de wand of het plafond bevestigd worden en hebben een stijlvol design.

Omkeerbare warmtepompen kunnen toegepast worden voor de koeling van panden. Water/water- en grond/water-warmtepompen werken volgens passieve koeling. De compressor wordt uitgeschakeld, zodat het water van het verwarmingssysteem afkoelt in plaats van opwarmt.

Lucht/lucht- en lucht/water-warmtepompen maken gebruik van een actief koelsysteem, waarbij de werking van de warmtepomp omgedraaid wordt. Het water wordt afgekoeld en via ventilatoren of convectoren in de woning of het gebouw gestuurd.

Liever geen visuele radiatoren of convectoren in je woning? Warmtepompen kunnen perfect gecombineerd worden met wand-, plafond- en vloerverwarming. Hoe lager de gewenste watertemperatuur, hoe hoger het warmtepomprendement. Aangezien vloer-, wand- en plafondverwarming lagetemperatuur-afgiftesystemen zijn, zijn ze dus de meest aangewezen warmtepomptoepassing. Warm water circuleert doorheen een buizennetwerk dat zich in de wand, de vloer of het plafond bevindt. De warmtepomp moet bijgevolg minder hard draaien om de gewenste temperatuur te bereiken, waardoor het elektriciteitsverbruik en de energiekosten lager zijn.

Een wand-, plafond- of vloerverwarmingssysteem kan gecombineerd worden met een grond/water-warmtepomp, een lucht/water-warmtepomp en een water/water-warmtepomp. Lucht/lucht-warmtepompen kunnen niet gekoppeld worden aan de centrale verwarming, maar verwarmen of koelen de ruimte via ventilatoren.

Een warmtepomp levert jou ook sanitair warm water op. Daarvoor heb je een warmtepompboiler nodig die voor de volledige warmwaterproductie zorgt. Het buffervat in de boiler slaat een groot watervolume op met een temperatuur van ongeveer 45 °C. De aangesloten warmtewisselaar haalt thermische energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het water in het buffervat tot een temperatuur van 70 °C. Wanneer je vervolgens warm water nodig hebt, wordt het water uit het buffervat gemengd met koud water om de gewenste temperatuur te bereiken. De warmtepompboiler verbruikt tot 3 keer minder elektriciteit dan een elektrische boiler, wat jouw energiefactuur jaarlijks tot 75% verlaagt.

Ook zwembadverwarming is een interessante warmtepomptoepassing. Zowel bij bestaande of nieuw aan te leggen zwembaden zorgt de verwarming met een warmtepomp voor een verlaagd energieverbruik van 70% in vergelijking met stookolie- of gasinstallaties.

Dsc00790

Warmtepompen voor nieuwbouw- of renovatieprojecten

Of je nu een nieuw pand wilt bouwen of je woning wilt renoveren, een warmtepomp kan geïntegreerd worden in elk bouwplan en kan ingezet worden voor meerdere warmtepomptoepassingen. Bij nieuwbouw heb je de vrije keuze om je warmtepomp te koppelen aan vloerverwarming of radiatoren of om ze in te zetten voor luchtverwarming.

Ook bij renovatieprojecten is een verbinding van de warmtepomp met een bestaand verwarmingssysteem mogelijk, ongeacht de bouwfysische beperkingen. Er is meestal zelfs niet veel breekwerk voor nodig.

Dsc00853

Warmtepompen in residentiële of utilitaire gebouwen

Iedereen heeft baat bij een duurzaam, toekomstbestendig verwarmingssysteem dat een lagere energierekening oplevert. Vanaf 2023 moet bovendien elk pand (van woning tot kantoorgebouw en hotel) voldoen aan het energielabel C. Warmtepomptoepassingen zijn dus interessant voor zowel residentiële als utilitaire gebouwen.

In de utiliteitsbouw kan de warmtepomp gekoppeld worden aan het gebouwbeheersysteem (GBS) en levert een cascade-opstelling met meerdere warmtepompen een groter vermogen op.

Ontvang een offerte op maat van een installateur

Dsc00783

Climadrill verwijst je door naar een installateur

Als grondboorbedrijf van geothermische boringen werken we op regelmatige basis samen met warmtepompinstallateurs. Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, bouwden we een netwerk op van vaste partnerinstallateurs. Zo hoef jij als particulier, bouwaannemer, projectontwikkelaar, architect of ingenieur maar één partij in te schakelen voor je volledige geothermische systeem.

Ben jij zelf een erkende warmtepompinstallateur en heb je interesse om met ons samen te werken op regelmatige basis? Contacteer ons om deel uit te maken van ons team!

Ben je als particulier op zoek naar een warmtepompinstallateur?

Vind een installateur in jouw buurt.

"*" indicates required fields

Toestemming*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Centrale Verwarming – Sanitair Peeters & Zonen Nv