Waarom je geothermische boringen overlaten aan Climadrill?

Volledige ontzorging op vlak van geothermie

Schakel Climadrill in voor alles wat met je geothermische installatie te maken heeft. Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis zijn we een toonaangevend grondboorbedrijf in België voor zowel warmtepompfabrikanten en –installateurs, HVAC-installatiefirma’s, bouwaannemers, projectontwikkelaars, architecten als studiebureaus.

We deden ruim 20 jaar ervaring op in Europa via gerenommeerde bedrijven en zijn intussen een van de grootste spelers in België.

We beschikken over 5 boorinstallaties en breiden binnenkort uit naar 10 machines, zodat we de grootste capaciteiten en projecten snel kunnen uitvoeren.

Naast geothermische boringen kunnen we je ook bijstaan met studies, ontwerpen en adviesverlening.

We zijn van nature doorbijters en zijn pas tevreden wanneer het werk gedaan is en de werking gegarandeerd blijft.

Dsc00828

Partnerships met warmtepompinstallateurs

Zoek je een warmtepompinstallateur voor de koppeling van je geothermische installatie aan het verwarmings- of koelingssysteem? Wij bevelen je graag een van onze vaste partnerinstallateurs aan.

Ben je zelf warmtepompinstallateur en wil je deel uitmaken van ons netwerk? Wij zijn altijd op de uitkijk naar partnerships.

Vind een warmtepompinstallateur

Word onze partnerinstallateur

Img 20210827 135021369 Hdr

Klaar voor de toekomst met geothermische boringen

Geothermie duidt op het onttrekken van de aardwarmte aan de bodem. Deze manier van warmte- en koudewinning wint steeds meer aan populariteit. Het biedt een duurzame, ecologische en uiterst comfortabele oplossing voor de huidige verwarmings- en koelingssystemen waarbij fossiele brandstoffen verbrand worden. De verbranding put de voorraad fossiele brandstoffen uit en stoot CO2 en schadelijke stoffen uit. Bovendien worden fossiele brandstoffen steeds meer een geopolitiek wapen waar we zo snel mogelijk onafhankelijk van willen worden.

Geothermische boringen of aardwarmtewisselaars gebruiken de onuitputtelijke aardwarmte uit onze eigen bodem als bron van energie. De gekoppelde geothermische warmtepomp zet deze energie om in bruikbare temperaturen voor de verwarming en koeling van woningen en gebouwen.

VRAAG ALS PROFESSIONAL METEEN EEN OFFERTE AAN

Waarom geothermische boringen interessant zijn:

  • gebruik van hernieuwbare, onuitputtelijke energie
  • meest energie-efficiënte verwarmings- en koelingssysteem op de markt
  • optimaal comfortsysteem
  • futureproof verwarmingssysteem voor de komende 50 jaar
  • lagere en stabielere operationele kosten
  • zeer kleine CO2-uitstoot
  • lange levensduur van minstens 50 jaar
  • minder nood aan oppervlakte voor het geothermische systeem
  • nauwelijks zichtbare installatie (ondergronds)

We begeleiden en ondersteunen onze partners met een studie en ontwerp van de geothermische bron. Het aantal en de diepte van de geothermische boringen bepalen we op basis van verschillende parameters:

  • de jaarlijkse warmtevraag
  • het warmteverliesvermogen
  • het warmtepompvermogen
  • de koellast
  • het aantal gebruikers van het verwarmde sanitaire water
  • de geologie van de bodem
  • de hydrogeologie van de bodem
  • de hydraulische configuratie van de aardwarmtewisselaars
  • de wettelijke verplichtingen

Climadrill realiseert ondiepe geothermie. Dit betekent dat we verticale boorgaten aanbrengen in de grond met een diepte van 50 tot 200 m. We houden de diameters van de boorgaten klein (van 130 tot maximaal 150 mm) voor een lagere thermische weerstand.

Daarin plaatsen we aardwarmtewisselaars, bodemlussen of geothermische sondes die vervaardigd zijn uit hoogkwalitatieve kunststof. Het boorgat vullen we na de plaatsing van de sonde opnieuw op met thermisch grout. Grout bevordert de warmteopname van de sonde, sluit de geohydrologische lagen milieukundig af en beschermt de sonde in haar omgeving. Bij Climadrill maken we gebruik van kwalitatieve grout:

  • met een doorlaatbaarheid van minstens 10-8 m/s
  • met een warmtegeleidbaarheid van minstens 1,6 W/mK

We zien toe op een correcte vulmethode van de thermische grout. Dat doen we met een injectieleiding die onderaan het boorgat blijft gedurende het volledige vulproces.

Hoe groter de inhoud van de aardwarmtewisselaar, hoe groter de wandoppervlakte van de leidingen en hoe groter het uitwisselingsrendement. Daarom kiezen we bij Climadrill voor dubbele U-lussen die meer zekerheid en minder drukverlies garanderen.

Door de geothermische sondes stroomt een met water gemengde vloeistof die de aardwarmte opneemt en weer naar boven transporteert. De aangesloten geothermische warmtepomp haalt energie uit de vloeistof in de vorm van warmte, verhoogt de temperatuur ervan en stuurt ze door naar het energiesysteem van de woning of het gebouw. De afgekoelde vloeistof stuurt de warmtepomp weer de sonde in, waar ze opnieuw warmte opneemt.

Tijdens de zomer kan dit proces omgedraaid worden om woningen of gebouwen te koelen. Overtollige warmte onttrekken we dan aan het gebouw en stockeren we in de grond. Zo functioneert de bodem als een thermische batterij die de woning of het gebouw voorziet van een heel voordelige warmtebron en nagenoeg gratis koeling.

We maken een onderscheid tussen twee verschillende boortechnieken: spoelboringen en hamerboringen. Wij voeren beide technieken uit, afhankelijk van de boorlocatie.

Spoelboringen

Geothermische boringen volgens de spoelboormethode zijn het gebruikelijkst in Vlaanderen, vanwege de zachte zand- of kleigrond. We pompen water in de grond via holle boorstangen. Onderaan de boorstangen freest een boorbeitel de bodem los. De losgeboorde grond wordt door het water terug naar boven gevoerd langs de holle boorbuizen.

Hamerboringen

In delen van Brussel, Wallonië en de Vlaamse Ardennen plaatsen we geothermische installaties door middel van hamerboringen, aangezien de grondlagen daar vaak rotsachtig of moeilijker doordringbaar zijn. Een breekhamer die op hoge luchtdruk is aangedreven, maakt een boorgat. De gebroken rotsdelen en grond worden door middel van vochtige lucht naar boven geblazen.

Bij Climadrill specialiseren we ons in de verticale captatie, vanwege de prominente voordelen ten opzichte van de horizontale captatie.

Verticale captatie (geothermie)

Bij verticale captatie halen we de aardwarmte uit diepe grondlagen. Je kan geothermische boringen laten uitvoeren door Climadrill voor dieptes van 50 tot 200 m. Daarmee bereiken we een veel hoger rendement, garanderen we een betere passieve koeling en hebben we minder oppervlakte nodig.

Horizontale captatie (geen geothermie)

Bij horizontale captatie bevindt het gesloten bodemcircuit zich tussen 1 tot 1,5 m diep en is er een bepaalde oppervlakte vereist die vaak niet beschikbaar is. Het rendement is hier lager, aangezien de temperatuur op de geringe diepte nog te veel beïnvloed wordt door het klimaat. Hierdoor zijn de brontemperaturen bij het verwarmen een pak lager, met een lager rendement tot gevolg. De passieve koeling is zeer kort en beperkt mogelijk.

Dsc00789
Dsc00810
Dsc00783